woensdag 14 december 2011

Cranberrysap


Cranberrysap is ontzettend gezond, 
door de grote hoeveelheid vitamine C en E 
en de aanwezige anti-oxidanten.

Vooral bij een blaasontsteking, 
kan cranberrysap positief effect hebben.











Hoe maak je cranberrysap?

Weeg de cranberries en doe ze in een pan.
Voor 500 gr cranberries, voeg je 500 ml water toe. 
Pas de hoeveelheden aan aan de hoeveelheid cranberries die je hebt.
Kook de cranberries ongeveer een kwartier.
Neem vervolgens een staafmixer en maal het tot moes.
Zorg ervoor dat je een schort om hebt, want het spettert behoorlijk.

Als je 
cranberrysaus wilt maken, is het nu klaar voor gebruik.
Mocht je het als sap willen drinken, lees dan verder. 

Giet het sap door een vergiet over in een andere pan.

Zo zeef je alle velletjes eruit.
Voeg vervolgens nog een liter water toe.
Breng het geheel nogmaals aan de kook.
Je kunt het sap nu in flessen gieten voor gebruik.

Let op!

Cranberrysap heeft van zichzelf een vrij bittere smaak.
Dat verwacht je niet als je het sap zo ziet.
Persoonlijk vind ik het sap niet echt lekker.
Dus ben ik gaan experimenteren hoe het voor mij drinkbaar is.
In thee of nog verder aangelengd met water vind ik niks.
Maar half-om-half met appelsap is het erg lekker.
Ook een scheutje cranberrysap in de melk is goed te drinken.
Je kunt het sap ook inmaken met bijvoorbeeld een weck-ketel, 
dan blijft het sap (bijna) onbeperkt houdbaar.

1 opmerking: